You are currently viewing Larm og støj behøver ikke være generende

Larm og støj behøver ikke være generende

Dine ører kan vænne sig til meget. Det gælder også støj og larm fra trafikken.

Noget støj og larm kan dog være så generende, at du er nødt til at gøre noget ved det, hvis du har mulighed for det.

Larm fra for eksempel en meget trafikeret vej behøver heldigvis hverken ødelægge din hørelse eller din lyst til at gå i haven. 

Du kan nemlig nemt selv bygge et støjhegn, som vil kunne reducere meget af støjen.

I mange kommuner gør man allerede meget, når det kommer til støj fra trafik, og mange steder er der allerede opsat støjdæmpende hegn.

Hvis du ikke er så heldig, at kommunen allerede har opsat et støjhegn, kan og må du heldigvis gerne selv bygge et lydhegn.

Forskellige typer støjhegn

Der findes to typer støjdæmpende hegn.

Den ene type er et reflekterende lydhegn, som kaster lyden tilbage. Den anden type er et absorberende støjhegn, som suger larmen til sig.

Det absorberende støjhegn vil være det mest effektive, fordi et reflekterende hegn kan risikere at kaste lyden tilbage i din have, hvis lyden rammer en stor bus eller lignende.

Regler for støjhegn

Der findes faktisk ingen særlige regler i forhold til selv at bygge et støjhegn. Du skal blot sørge for at overholde de regler, som i forvejen gælder om at bygge hegn.

Der er for eksempel regler for, hvor højt dit støjdæmpende hegn må være, og hvor tæt på naboen du må bygge.

Byg selv et støjdæmpende hegn

Du kan sagtens selv bygge et støjhegn. Med et støjdæmpende hegn i din have vil du kunne reducere støjen med omkring 6 decibel. Det svarer til cirka en halvering af larmen.

Det vil derfor godt kunne betale sig for din hørelse at bygge et lydhegn.

Det er vigtigt, når du bygger dit støjhegn, at du bygger tæt. Jo tættere du bygger, jo større effekt vil dit støjdæmpende hegn også have.

Dit støjhegn skal bygges af stenuld, som er et isoleringsmateriale. Stenulden har den effekt, at det hjælper rigtig godt med at suge støjen til sig. Du kan med fordel bruge støbebatts, når du bygger dit lydhegn. De kan nemt skæres til, og gør bygge-arbejdet lettere.

Fordelen ved at bruge støbebatts er, at de kan stå ubeskyttet i hegnet. Det er måske ikke så kønt, men det suger lyden godt. Du kan dog sagtens beklæde dit støjhegn på siden ind mod din have, uden at det vil påvirke effekten af dit støjdæmpende hegn. Så er det både nyttigt og pænt at se på.

Når først du har bygget dit nye støjhegn, hjælper det betydeligt på larm fra trafik, så du i fred og ro kan nyde din have.