Står du og skal flytte ind i en ny lejelejlighed, eller skal du måske flytte og begive dig ud på et nyt boligeventyr? Uanset er det en god ide at have styr på vedligeholdelsespligten af dit lejemål. For det kan have betydning for, hvad din lejer må kræve af dig, når du skal til at fraflytte. Læs mere her og få styr på alle reglerne som vedrører den udvendige og indvendige vedligeholdelsespligt.
Det siger lejeloven om vedligeholdelsespligt
Vedligeholdelse handler om at sikre, at lejemålet er i ordentlig stand og den stand, som er aftalt i lejekontrakten indgået af lejer og udlejer.
Som udgangspunkt er det ifølge lejeloven udlejer som både har den indvendige og udvendige vedligeholdelsespligt af lejemålet. Det eneste som lejer har pligt til at vedligeholde er låse og nøgler, hvis det er nødvendigt.
Derudover dækker vedligeholdelse ifølge lejeloven ikke over forringelser af lejemålet såsom slitage, og det omfatter heller ikke udbedring af skader, som er sket på grund af enten dig eller udlejer.
Når det så alligevel er vigtigt for dig som lejer at have styr på disse regler, så er det fordi, at man godt kan være omfattet af mere vedligeholdelse, hvis det står angivet i lejekontrakten, som du modtager fra din udlejer.
Når du modtager din lejekontrakt, er det derfor vigtigt, at du altid læser den grundigt igennem, for at se om der gælder nogle andre krav til din vedligeholdelse, end dem som er angivet i lejeloven.
Indvendig vedligeholdelse
Når man taler om vedligeholdelsespligt, så er det vigtigt at skelne mellem indvendig og udvendig vedligeholdelse.
Indvendig vedligeholdelse omfatter kun tapetsering, lakering af gulve, maling af vægge, karme og loft samt hvidtning.
Dermed dækker det ikke over indvendigt inventar som fx vedligeholdelse af fryser, køleskab eller komfur. Det er den udvendige vedligeholdelse, som dækker over det.
Det er som oftest angivet i lejekontrakten af udlejeren, at det er dig som lejer, der har ansvaret for den indvendige vedligeholdelsespligt. Hvis dit lejemål er omfattet af en B ordning, har du overtaget lejemålet, uden at det er blevet normalistandsat inden indflytning. I dette tilfælde vil det derfor være udlejeren, som har ansvaret for den indvendige vedligeholdelse.
Udvendig vedligeholdelse
Udvendig vedligeholdelse dækker som beskrevet ovenfor over vedligeholdelse af inventar som fx komfur og køleskab. Det gælder også adgangsveje til lejemålet som fx et fortov. Helt basalt dækker det over alt vedligeholdelse, som den indvendige vedligeholdelse ikke dækker over.
Det kan du læse om i paragraf 11 i din lejekontrakt.
Det skal du gøre, når du indflytter og fraflytter et lejemål
Når du flytter ind i dit lejemål, så bør du have styr på, hvad du skal vedligeholde og huske at tage billeder af standen af de enkelte elementer i lejemålet. Det er blot, så du ikke bliver opkrævet et gebyr for ikke at have vedligeholdt komfuret, hvis der fx var tale om slitage allerede ved indflytning. Husk at sende billederne til udlejer som dokumentation fra start – nogle udlejere bruger også systemer til ejendomsadministration, hvor de gemmer billederne.
Samtidig bør du også læse lejekontrakten og den eventuelle tjekliste fra indflytningssynet godt igennem, inden du fraflytter. Den kan nemlig hjælpe dig med at få et overblik over, i hvilken stand du skal aflevere din lejlighed, når du fraflytter.
Vil du have flere råd om renovering og vedligeholdelse, kan du også læse denne guide om renovering af el i din bolig.